CatalaCastella
altres idiomes (traduccions automàtiques)
Inici  |  Contactar  |  Informació  |  Cercar
   
LOGO
International email
   
Reserva Marina de l'Illa de l'Aire
Pla Territorial
Carpeta Ciutadana
AJUNTAMENT INFORMA
Consultas,Quejas,sugerencias y felicitaciones
Avisa'ns dels desperfectes
Biblioteca
Arxiu Municipal
Policia Local
Mediambient
Colegio Publico
Molí de baix
Escola Municipal d'Ensenyaments Artístics
DRETA
     

RESUM CMS: QUIN TURISME VOLEM/NECESSITEM?

RESUM CMS: QUIN TURISME VOLEM/NECESSITEM?En un ambient distès i participatiu es va anar trenant una nítida conversa entre els cinc ponents de la taula rodona que se va cel·lebrar del divendres dia 7 en la sala 2 de l’Albert Camus, ajudant a posar claror a l’aparent indefinició del turisme a Menorca.Dons només començar la taula, la vicepresidenta del Consell Insular, Susana Mora, assegurava que malgrat el 86% dels 1700 ciutadans,en una recent enquesta dintre de l’actual pla de desenvolupament turístic, van contestar que no hi havia un model turístic definit, a la vegada aquests mateixos ciutadans apuntaven la natura, la història i la gastronomia com els trets rellevants de la nostra illa a oferir als visitants, i que el turisme actiu i cultural són els actius en alça.

Una presentació per part de la responsable del pla, la consultora en turisme i
mediambient, Marta Perez, va posar damunt la taula les dades actuals en nombre de visitants, aproximadament una tercera part dels 80.000 visitants diaris que ens arriben en temporada alta estan allotjats en hotels, una altre tercera part en apartaments turístics, i l’altre en residència vacacional, és a dir, vivendes particulars que se lloguen a turistes. N’Azucena Jimenez, la gerent d’Ashome, va assegurar, però, que el nombre de visitants en allotjaments il·legals quasi duplicava la xifre dels legals, dons en temporada alta se pot deduir per dades de l’Obsam que la població damunt l’illa supera les 200.000 persones. Precisament aquest va ser un punt ben il·lustrat per en Miquel Camps, responsable de política territorial del GOB, amb gràfiques va mostrar com l’elevada punta de població va augmentant any darrera
any en el mes de agost, aquest any passat ha arribat al voltant de 215.000 amb la sobreexplotacion de recursos, brutícia i saturació de platges i carreteres que implica.

Se van senyalar dos mesures concretes per intentar tirar endavant la sempre
pendent desestacionalització turística, una, la implantació d’una taxa més elevada durant la temporada alta, la gerent d’Ashome va reclamar, però, que la recaptació de la mateixa se fes, no en els hotels i allotjaments legals com es fa en l’actualitat, sinó en les entrades a l’illa, ports i aeroports, per captar també al turista allotjat de forma il·legal. També aquesta va assegurar que s’ha deixat de fer promoció de l’illa en les fires de sol i platja i ara només se va a les fires específiques, és a dir, aquelles que se promociona el turisme actiu, el cultural, el gastronòmic, com a segona mesura per allargar la temporada turística al llarg de l’any. El gerent del Hotel Rural Alcaufar Vell,Jaume de Febrer, va assegurar que va augmentant el nombre d’establiments en aquest àmbit, encara que molt regentats per inversors forans, que ajuden a mantenir el paisatge i que el turisme s’hauria d’analitzar també dintre d’un model global d’illa, l’economia no hauria de dependre solament del turisme. En Remi Lora, en el torn dels assistents va anar en aquesta direcció, si haguéssim de comptar les despeses en infraestructures, serveis de neteja de platges, recollida de deixalles, sobreexplotació de recursos, contaminació etc. etc. potser el benefici del turisme no seria tan gran per l’illa, ni sostenible. Aconseguir que Menorca sigui sostenible és el propòsit primordial d’aquest cicle Menorca sostenible.
Assistents i ponents van manifestar la seva satisfacció en acabar la taula per les reflexions instructives que havia aportat.