CatalaCastella
altres idiomes (traduccions automàtiques)
Inici  |  Contactar  |  Informació  |  Cercar
   
LOGO
International email
   
Pla Territorial
Carpeta Ciutadana
Consultas,Quejas,sugerencias y felicitaciones
Avisa'ns dels desperfectes
Biblioteca
Arxiu Municipal
Mediambient
Colegio Publico
Molí de baix
Escola Municipal d'Ensenyaments Artístics
DRETA
     

Torres de defensa

 
La necessitat de defensar-se dels freqüents atacs de pirates i corsaris obligà als habitants a construir torres rurals de defensa. L’any 1328 el rei Pere IV va autoritzar mitjançant una carta reial la construcció i fortificació de les torres rurals de defensa, per afavorir el poblament d’una zona molt exposada als atacs externs.

El municipi de Sant Lluís conserva nombrosos i bells exemplars d’aquestes torres medievals, que han originat llegendes sobre l’actitud heroica dels nostres avantpassats. La primera que es pot observar just arribar a Sant Lluís és la torre de Binifadet, situada al caseriu del mateix nom i molt anterior a la fundació del poble. Té adossada una vivenda, per la qual cosa no aparenta ser tan esvelta com devia ser quan la van construir. Igual que les torres de Binibeca Nou i de Torret, és de planta quadrada i presenta matacans a la part superior.
Les torres de Rafalet Petit i Binibeca Vell també tenen vivendes adossades, si bé per la seva tipologia –no presenten matacans ni altres construcciones defensives- semblen tenir una major antiguitat. La torre de Binissafúller d’en Ferrer és de planta circular, està separada de l’habitatge i també aparenta ser bastant antiga. Diverses torres similar a les esmentades, en canvi, han desaparegut en haver quedat incorporades dins de l’estructura de cases de campo edificades posteriorment. Són les torres d’Alcaufar Vell, Torret de Dalt, Biniancolla i sa Torre Vella de Biniali, els gruixats murs de les quals delaten la seva presència a l’interior dels habitatges.
 
A més d’aquestes torres medievals, Sant Lluís compta amb un altre tipus de torres, que tenien la missió de vigilar i defensar la costa. Les torres bessones de Punta Prima i Alcaufar presenten les característiques pròpies d’aquestes construccions més modernes; són troncocòniques, construïdes amb pedra i morter, voluminoses i de gras murs. Situades arran de la mateixa costa, estaven preparades per albergar guarnició amb peces d’artilleria a la seva plataforma. Les dues torres foren construïdes per enginyers espanyols entre 1786 i 1787, poc després de la conquesta espanyola de Menorca pel Duc de Crillon el 1782. La de Punta Prima és, actualment, un alberg juvenil, mentre que la d’Alcaufar va ser restaurada el 1994. La talaia Grossa fou alçada en terrenys de Torret en una suau elevació que permet la vigilància del territori, i al mateix temps, guarda una certa distància respecte de la mar. Es tracta d’una de les torres d’aquest tipus més antigues de l’illa, donat que ja se’n troben referències en documents de finals del segle XVI.