Ruta etnológica

La plaça de la Pau és l’inici d’un interessant itinerari rural que, al llarg de gairebé 4 quilòmetres, ofereix al caminant diverses construccions tradicionals i elements d’indubtable valor etnològic.
A poc més de 100 metres de la rotonda ajardinada, trobam a la carretera de Binibeca a mà esquerra un vell camí rural sense asfaltar, conegut amb el nom de camí de na Coixa, que condueix cap a Torret. Una vegada al referit caseriu, bell exemple de les agrupacions de cases rurals que caracteritzen la zona de Sant Lluís, es pot visitar es Pujol, antic talaiot situat a les immediacions de la carretera d’Alcaufar. El seu cim va ser habilitat fa algunes dècades com a mirador, des d’on es divisa una excel·lent panoràmica de Sant Lluís i els seus voltants.
De tornada a l’interior del caseriu, ens trobam al marge esquerra del camí de sa Vigia, que ens condueix cap a una zona verda municipal a la urbanització de Binibeca Nou. Aquest camí rural, vorejat per l’omnipresent paret seca, descendeix en suau pendent cap a la mar. A prop de la zona verda municipal, es pot observar una era que té la particularitat que està excavada a la mateixa roca natural, a diferència de la majoria que estan construïdes amb pedres de marès.

A poca distància hi ha la talaia Grossa o talaia de Torret, una de les torres de vigilància costera més antigues de l’illa i que ja apareix documentada a finals del segle XVI. De planta circular, està construïda amb pedra i morter. Un altre element etnològic de gran interès és un antic forn de calç, emprat per a la producció de calç mitjançant la combustió de la pedra.
La ruta etnològica és una iniciativa municipal que es desenvolupa en el mar de la declaració de Menorca com a Reserva de la Biosfera. Aquest projecte contempla l’adequació, conservació i promoció dels elements naturals i arquitectònics, a través d’un itinerari que permet l’accés des del poble fins a la costa, allunyat de les carreteres habitualment utilitzades pels vehicles a motor.