CatalaCastella
altres idiomes (traduccions automàtiques)
Inici  |  Contactar  |  Informació  |  Cercar
   
LOGO
International email
   
Pla Territorial
Carpeta Ciutadana
Consultas,Quejas,sugerencias y felicitaciones
Avisa'ns dels desperfectes
Biblioteca
Arxiu Municipal
Mediambient
Colegio Publico
Molí de baix
Escola Municipal d'Ensenyaments Artístics
DRETA
     

Itinerari urbà


El traçat reticular dels carrers, que encara conserva alguns noms relacionats amb la fundació francesa, és una de les particularitats que caracteritzen el poble i que enllaça amb la concepció urbanística de mitjan segle XVIII.

Les vivendes construïdes al casc urbà presenten una tipologia tradicional, i en el seu origen foren més bé construccions humils i petites, tot i que no exemptes de certa comoditat. Un exemple d’aquest tipus d’habitatges és el que està situat al carrer Comte de Lannion, davant el molí de Baix, que destaca per les seves formes arquitectòniques tradicionals i per la seva antiguitat. Encara conserva el petit pati d’accés a l’interior, que confronta amb el carrer, una cisterna adossada a la façana de la casa orientada cap al sud i el terrat sobre l’entrada.

 


 
Altres habitatges, com el construït el 1864 boni davant l’església o els dos situats al carrer D’Allemand, s’aparten de la tipologia tradicional, en haver estat concebuts com a residències estiuenques per als seus propietaris que, generalment, tenien el seu domicili a Maó. Els enfronts presenten certs elements ornamentals i disposen de pati a la part de davant. Son Plata i Villa Francisca, construïdes en principi als afores del poble, han quedat integrades al seu interior després de la recent ampliació del casc urbà.
 


 
Les belles línies neoclàssiques de l’església poden ser apreciades des del Pla de sa Creu, on el comte de Lannion, governador de l’illa, va fer alçar el monolit existent en honor a la pietat del Rei Cristianíssim.
Un element etnològic significatiu és el pou de torn del carrer Comte de Lannion. Utilitzat fins a mitjan segle actual, formava part de la xarxa de pous excavats al casc urbà, per tal que els veïns es poguessin proveir d’aigua.

A la part meridional del poble hi ha la plaça de la Pau, rotonda que distribueix les carreteres cap a les urbanitzacions de la costa. A les seves proximitats s’alça la zona esportiva municipal, que inclou un circuit natural, instal·lació esportiva enclavada a una àmplia i acollidora zona sembrada d’arbres.