CatalaCastella
altres idiomes (traduccions automàtiques)
Inici  |  Contactar  |  Informació  |  Cercar
   
LOGO
International email
   
Reserva Marina de l'Illa de l'Aire
Pla Territorial
Carpeta Ciutadana
AJUNTAMENT INFORMA
Consultas,Quejas,sugerencias y felicitaciones
Avisa'ns dels desperfectes
Biblioteca
Arxiu Municipal
Policia Local
Mediambient
Colegio Publico
Molí de baix
Escola Municipal d'Ensenyaments Artístics
DRETA
     

50è aniversari de la Biblioteca Municipal

Dia 1 de juliol de 1967 a les vuit del fosquet, era inaugurada la nostra Biblioteca al carrer d’Allemand, 30. Cinquanta anys han passat des que el municipi de Sant Lluís, llavors amb 2.333 habitants, instaurà un servei de lectura pública permanent, amb personal, horari i pressupost estables i amb una col·lecció bibliogràfica inicial de 1.665 volums.

L'acte inaugural va ser, com era d'esperar, un esdeveniment destacat en la vida santlluïsera, al qual assistiren les autoritats de l'època, com ara el director general d'Arxius i Biblioteques del Ministeri d'Educació Nacional, Eleuterio González Zapatero, la directora de la Casa de Cultura de Maó i alma mater del projecte, Maria Lluïsa Serra Belabre, el batle de Sant Lluís, Pedro Pons Coll, i diferents autoritats civils, militars i eclesiàstiques de l'illa, així com tots els ciutadans que hi van voler ser presents.

Però la nostra no va ser l’única biblioteca que es va inaugurar en aquells dies, sinó que tres centres més van obrir les seves portes: dia 29 de juny, la biblioteca des Castell (a les 6 del capvespre) i la de Ferreries (a les 8 del fosquet) i el mateix dia 1 de juliol, la des Mercadal (a les 6 del capvespre).

Des d’aleshores, la societat en general, i el món de la informació i la comunicació en particular, han canviat força, de manera que aquella primera biblioteca té poc a veure amb l’actual.

Hem crescut físicament, del carrer d’Allemand a l’actual ubicació, al carrer de Sant Jacint. També ho hem fet en personal, en fons, en usuaris, en serveis i funcions i, actualment, fem més activitats que mai.

Durant els anys 90, vam introduir progressivament els nous suports que anaven sorgint: discs, vídeos, CD i CD-Roms. A continuació i ja dins el nou segle, vam donar pas a les noves tecnologies de la informació i la comunicació, amb l’automatització del catàleg i del préstec, la instal·lació d’ordinadors públics amb Internet i el préstec de llibres electrònics.

El Manifest de la Unesco per a la biblioteca pública la defineix com un centre local d’informació que facilita tot tipus de coneixement i informació als seus usuaris. Els seus serveis es fonamenten en la igualtat d’accés per a tothom, sense tenir en compte l’edat, la raça, el sexe, la religió, la nacionalitat o la classe social.
Aquest manifest sempre ha estat el nostre far, la llum que ens ha guiat a l’hora d’evolucionar i dissenyar nous serveis i funcions.

Les biblioteques públiques són un dels serveis més ben valorats per la societat, tenen un paper cabdal en la democratització de la cultura i el coneixement, aportant mitjans per fer-los extensius a tota la comunitat, esdevenint així centres de referència d’aquesta, vertebradors i integradors de tots els ciutadans en la societat de la informació i les noves tecnologies.

Per tal de fer efectiva la nostra labor, enguany gestionam un pressupost de 24.000 € (entre l’Ajuntament i el Consell Insular) per a adquisicions bibliogràfiques, activitats i programa informàtic. Disposam de 23.400 volums (entre llibres i audiovisuals) i tenim 3.437 socis amb carnet (el 48% de la població). El darrer any ens van visitar 16.897 usuaris i es van fer un total de 14.652 préstecs. Els serveis electrònics (ordinadors i wifi) es van emprar 7.000 cops. Es van dur a terme un total de 49 activitats, a les quals hi assistiren 1.055 persones.

I sempre hem estat i hem evolucionat al vostre costat, perquè no podem perdre de vista que els usuaris sou la nostra raó de ser, i gràcies a la vostra fidelitat hem fet 50 anys.

És per açò que ho volem celebrar amb tots vosaltres i us convidam als actes que hem preparat per aquest esdeveniment especial.